No cure no pay incasso: hoe werkt het?

U vindt het innen van niet betaalde facturen bij debiteuren een dure aangelegenheid? Misschien is een ‘no cure no pay’ incassobureau voor het incasseren van uitstaande vorderingen wel misschien iets voor u. Bij deze formule betaalt u geen opstart- of vaste abonnementskosten, maar betaalt u in functie van het resultaat. Betaalt de wanbetaler zijn schuld, dan krijgt het incassobureau een vergoeding. Betaalt de wanbetaler niets, dan hoeft u ook niets te betalen aan het incassobureau. Het ‘no cure no pay’ incassobureau heeft dus dezelfde belang als de schuldeiser (m.n. de betaling van alle achterstallige vorderingen), daar zij voor hun inkomsten immers, net als de schuldeiser, afhankelijk zijn van de debiteur.

Werking “no cure no pay” incasso

Het no cure no pay principe is simpel. Het incassobureau kan enkel geld verdienen als de schuld ingevorderd wordt. U schakelt het incassobureau in wanneer u merkt dat een klant niet van plan is zijn of haar factuur te betalen. Het incassobureau zal er alles aan doen om de klant te laten betalen. Aanmaningsbrieven, telefoongesprekken, mails,… Op een professionele manier zorgt het incassobureau ervoor dat de wanbetaler zijn schuld vereffend. Zodra dit gebeurd is krijgt u het restbedrag (totaalbedrag van de factuur min de incassokosten) op uw rekening gestort. U betaalt dus een percentage op het factuurbedrag.

geslaagde no cure no pay incasso
Wanneer het no cure no pay incassobureau slaagt in haar opzet om de schuld van de wanbetaler terug te krijgen storten ze het restbedrag (factuurbedrag – incassokosten) op uw rekening.

Stel dat het niet lukt en het er naar uit ziet dat de wanbetaler zijn schuld niet meer zal betalen, dan hoeft u ook geen incassokosten te betalen. De klant gaat bijvoorbeeld failliet of het ziet er naar uit dat u uw schuld niet meer terug krijgt. Het incassobureau gaat er alles aan doen om deze situatie te vermijden, maar in sommige gevallen is het onvermijdelijk.

Wanneer het er naar uit ziet dat de wanbetaler ook na meerder aanmaningen van het incassobureau niet zal betalen hoeft u niets te betalen aan het incassobureau.
Wanneer het er naar uit ziet dat de wanbetaler ook na meerdere aanmaningen van het incassobureau niet zal betalen hoeft u niets te betalen aan het incassobureau.

Voordelen no cure no pay incasso

‘No cure no pay’ kost u niets vooraf. Als het niets oplevert, betaalt u ook niets. Indien de vordering betaald wordt, heeft u kosteloos een incassobureau kunnen inschakelen. Goedkopere incasso kan dus niet. Een ander voordeel is dat het incassobureau als een goede huisvader gaat handelen. In een andere formule zal het incassobureau u voor elke aanmaning of actie een kost aanrekenen. Door gebruik te maken van een no cure no pay formule heeft het incassobureau er geen belang bij nutteloze acties te ondernemen. Ze beperken zinloze communicatie en zorgen voor een zinvolle benadering van de invordering van de schulden. Dit zijn de grote voordelen van no cure no pay incasso:

  • U betaalt enkel bij resultaat
  • Geen overbodige acties
  • Incassobureau gaat voor schuldvereffening

Nadelen no cure no pay incasso

Maar, er kunnen ook nadelen aan deze formule verbonden zijn. Uw belangen en deze van het incassokantoor lopen niet altijd gelijk. Het kantoor zal misschien kost wat kost willen innen, terwijl u bv. bereidt bent een aantal toegevingen te doen, in functie van uw commerciële relatie met uw klant. Denk maar aan het harde onverzoenlijke incassokantoor versus de redelijke zakenman die een relatie op lange termijn wil uitbouwen. Daarenboven betekenen lage kosten bijna automatisch minder dienstverlening en minder persoonlijk contact. Let ook op dat, indien de vordering uiteindelijk niet geïnd kan worden (de klant gaat bv. failliet), er achteraf geen administratieve kosten of dossierkosten in rekening worden gebracht. Kies en vergelijk in elk geval verschillende incassobureau alvorens u een samenwerking aangaat. Vergelijk volledig vrijblijvend incasso-offertes.

Door de sterke stijging van het aantal wanbetalers nemen steeds meer en meer bedrijven een factoring bedrijf onder de arm. Het is namelijk zeer nadelig voor uw eigen bedrijf als klanten echt té lang wachten om hun facturen te betalen. Op die manier kan u namelijk zelf in de problemen komen en zal u misschien…

Verder lezen

Er bestaan heel wat misverstanden over de precieze taakomschrijving van een deurwaarder. Vaak wordt aangenomen dat hij meteen beslag legt op roerende of onroerende goederen, maar dit is pas de allerlaatste stap in een lange procedure die hij doorloopt om facturen alsnog te incasseren. Stapelen uw onbetaalde facturen zich op of wordt het bedrag aan…

Verder lezen

Verkopen is vaak geen probleem, de betaling krijgen daarentegen kan dat wel zijn! In moeilijke economische tijden valt op dat mensen steeds vaker betalingen uitstellen en rekeningen laten opstapelen. Soms gaat het zo ver dat een aankoop na maanden nog steeds onbetaald blijft. Om de betaling alsnog te krijgen, is op dat ogenblik heel wat…

Verder lezen

Wanbetalers zijn effectief een bedreiging voor de financiële gezondheid van een onderneming. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 4 Belgische bedrijven over kop gaat door slechte betalers. Vlot betalingsverkeer is immers essentieel voor een goede business. Aangezien omzet slechts omzet is wanneer de klant ook werkelijk betaalt. Een incassobureau beschikt over specialisten met gedetailleerde kennis…

Verder lezen