Wetgeving incasso

Een incassobureau inschakelen is een ideaal hulpmiddel om uw centen te verkrijgen van klanten die te laat of niet betalen. Maar toch heeft een incassobureau niet alle macht om zo maar allerlei stappen te ondernemen om geld te kunnen krijgen van die bepaalde klant. Er zijn een aantal wettelijke regels waar een incassobureau zich aan moet houden als ze zelf niet in slechte papieren terecht willen komen.

Wettelijke regels van een incassobureau

Vroeger bestonden weinig of geen richtlijnen waaraan een incassobureau zich moest houden. Het gevolg hiervan was dat sommige incassobureaus dikwijls heel ver gingen in het innen van bepaalde bedragen. Een paar jaar geleden is dit echter veranderd en zijn er een aantal wettelijke regels bepaald waaraan incassobureaus zich moeten houden. In grote lijnen hield dit in dat de invorderaars geen gebruik mogen maken van methodes die het privéleven van de niet betalende klant schenden of die hem eventueel zouden kunnen misleiden.

Ze mogen ook geen praktijken uitvoeren die een inbreuk zouden kunnen maken op de menselijke waardigheid van de klant. Op welke manier deze termen geïnterpreteerd worden is natuurlijk een ander paar mouwen. Het is en blijft een feit dat als u een incassobureau aanstelt, zij hoe dan ook het nodige zullen doen om uw centen te verkrijgen.

Wat is absoluut verboden voor een incassobureau?

Een incassobuerau is streng gebonden aan bepaalde regels. Zo zijn er een aantal zaken die absoluut verboden zijn:

  • Verwarring veroorzaken in zake de hoedanigheid. Een incassobureau mag bijvoorbeeld niet de indruk geven dat ze handelen in de naam van een advocaat of gerechtelijke instantie.
  • Onjuiste bedreigingen uiten of niet correcte inlichtingen verschaffen
  • Vermelden dat het om een schuldinvordering gaat. Het incassobureau mag dus de termen “onbetaald” niet gebruiken op een brief en deze openlijk ergens leggen waar de schuldenaar zich bevindt, bijvoorbeeld in zijn appartementsgebouw.
  • Zich wenden tot familie of kennissen voor verdere inlichtingen, tenzij het om een wettelijke inningsprocedure gaat.
  • Tussen tien uur ’s avonds en acht uur ’s morgens de schuldenaar opbellen of langskomen
  • Het openstaande bedrag opeisen in bijzijn van een derden, tenzij de schuldenaar akkoord gaat
  • Het verschuldigde geld bij iemand anders proberen op te eisen
  • De schuldenaar belagen of bedreigen als hij of zij uitdrukkelijk de schuld betwist

U ziet dat er ook voor incassobureaus heel wat regels zijn vooraleer ze uw geld zullen mogen opeisen bij uw klanten. De meeste incassobureaus houden zich hier ook strikt aan dus als u een incassobureau inschakelt, dan kan u op beide oren slapen.

Schakel een ervaren incassobureau in

Het innen van een buitenlandse schuld is geen evidentie. De Europese Unie heeft daarom een verordening ontworpen om het terugvorderen van schulden binnen de Europese Unie makkelijker te maken. Sinds 2008 is deze verordering van toepassing (verordering van het Europees parelement en de raad van 12 december 2006 tot invoering van een Europese betalingsbevelprocedure). Concreet is…

Verder lezen