Gerechtsdeurwaarder in Aalst: voordelen, kostprijs en werkzaamheden

Het is een probleem dat zich bij elk bedrijf voordoet: facturen die onbetaald blijven. Ondanks de vriendelijke telefoontjes, velen mails en verschillende aanmaningen blijft de rekening onbetaald.

Het zou hierbij helpen als u wat meer druk kan uitoefenen op de wederpartij. Dit laatste kan worden verholpen door middel van een gerechtsdeurwaarder. In dit artikel leggen we u uit hoe het proces met de deurwaarder verloopt.

Schakel een gerechtsdeurwaarder in

Hoe hoog lopen de gerechtsdeurwaarder kosten op in Aalst?

Kosten gerechtsdeurwaarder: hoeveel betaalt u?

De gerechtsdeurwaarder is omtrent zijn handelingen (bijvoorbeeld de betekening van een akte) gebonden aan de wet. Dit betekent dat hij alleen zijn handelingen kan uitvoeren indien daar een wettelijke grondslag voor bestaat.

De tarieven voor de deurwaarder in Aalst zijn wettelijk vastgelegd in een Koninklijk Besluit. Dit betekent dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan. Bovendien is de deurwaarder gebonden aan een deontologische code. Dit betekent dat de deurwaarder geen onredelijke kosten mag maken.

Houd er wel rekening mee dat er geen vast tarief bestaat voor de residuaire bevoegdheden (de buitengerechtelijke opdrachten) van de deurwaarder. Deze zijn in beginsel vrij te bepalen. Hierover kan u onderhandelen.

Naast de directe kosten omtrent de werkzaamheden van de deurwaarder, kunnen er indirecte belasting bijkomen, bijvoorbeeld registratie- en rolrechten. Sinds 1 januari 2012 is de deurwaarder btw-plichtig. Dit betekent dat hij in beginsel belast is met 21 procent btw voor zijn erelonen en kosten.

Wie betaalt de gerechtsdeurwaarder in Aalst?

Wanneer u hulp inschakelt van de gerechtsdeurwaarder, betekent dit dat u in beginsel ook de kosten hiervoor moet dragen. Echter probeert de de deurwaarder de kosten nadien te verhalen bij de debiteur.

Zo verhoogt de deurwaarder de door u te innen schuld met de kosten die de deurwaarder maakt. Bovendien werken deurwaarders vaak op basis van het ‘no cure no pay’ principe. Dit betekent dat de deurwaarder pas moet worden betaald, indien de schuld (voor een deel) is geïnd.

Wanneer de gerechtsdeurwaarder inschakelen in Aalst?

Voor elke onbetaalde schuld kunt u een beroep doen op de deurwaarder. Indien uw bedrijf bijvoorbeeld onbetaalde facturen heeft, en de deurwaarder inschakelt, zal de deurwaarder proberen het onbetaalde bedrag te verhalen door middel van een regeling in der minne.

Hiervoor stuurt de deurwaarder een ingebrekestelling. In deze ingebrekestelling stelt de deurwaarder de schuldenaar in de gelegenheid om binnen een redelijke termijn het factuur alsnog te voldoen.

Indien de termijn is verstreken en de factuur onbetaald blijft, kan er voor worden gekozen om de schuldenaar te dagvaarden voor de rechter.

Geef wanbetalers geen kans

Achterstallige alimentatie

Indien u recht heeft op achterstallige alimentatie, kan u zich beroepen op de deurwaarder. Voor het innen van achterstallige alimentatie is een executoriale titel vereist. Dit betekent dat een wettelijk bevoegd orgaan (bijvoorbeeld de rechter) moet hebben geoordeeld (door middel van een vonnis) dat de gedaagde deze alimentatie aan u moet betalen. De deurwaarder zorgt ervoor dat dit vonnis wordt uitgevoerd. Hiervoor heeft de deurwaarder verschillende bevoegdheden. Zo kan hij bijvoorbeeld beslag leggen op de goederen van de gedaagde.

Alleen de deurwaarder heeft deze bevoegdheid. Uiteraard zijn hier wettelijke eisen aan verbonden.

Uithuiszetting

De gerechtsdeurwaarder heeft de bevoegdheid om een woning of een pand te ontruimen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer u een huurachterstand heeft. Indien de rechter heeft geoordeeld dat u de huurachterstand binnen een redelijke termijn moet betalen en u deze achterstand niet heeft betaald, kan de deurwaarder overgaan tot ontruiming. Dit betekent dat u uw woning wordt uitgezet.

Ambtsbehandeling

De gerechtsdeurwaarder is zoals eerder benoemd gebonden aan de wet. Dit betekent dat er voor al zijn handelingen een wettelijke grondslag vereist is. Ambtshandelingen zijn de handelingen die de deurwaarder mag verrichten volgens de Deurwaarderswet.

Voorbeelden van deze handelingen zijn bijvoorbeeld het betekenen van een dagvaarding of het leggen van beslag.

Wat doet de gerechtsdeurwaarder in Aalst?

no-cure-no-pay-deurwaarder.jpg
De gerechtsdeurwaarder in Aalst is een ministeriële ambtenaar die zijn beroep openlijk uitvoert. De deurwaarder handelt alleen indien hij hiervoor aanvragen heeft gekregen, hij handelt dus nooit uit zichzelf.

Bovendien moet de deurwaarder uit Aalst zijn taken altijd onpartijdig en onafhankelijk uitvoeren. De gerechtsdeurwaarder is een beschermd beroep. Dit betekent dat de deurwaarders door de koning worden benoemd en de wet een limiet stelt aan het aantal deurwaarders.

De bemiddeling van de deurwaarder kan worden onderverdeeld in twee grote groepen: buitengerechtelijke tussenkomsten en gerechtelijke tussenkomsten.

  • Bij buitengerechtelijke tussenkomsten, gaat het om de minnerlijke invordering van schulden (zoals eerder benoemd is de deurwaarder bevoegd tot het innen van een schuld, indien hij hier de opdracht voor krijgt) en een vaststelling (hierbij stelt de deurwaarder een procesverbaal op. Deze vaststelling kan dienen als bewijs in een procedure).
  • Bij de gerechtelijke tussenkomsten, is er sprake van een betekening: bij een betekening wordt de akte door de deurwaarder betekent. Door de betekening wordt het geschrift een officieel stuk. Bij betekening is het de taak van de deurwaarder om de betrokken personen op de hoogte te stellen van dit stuk.

Sinds juni 2017 kan de deurwaarder aktes in burgerlijke zaken en strafzaken ook elektronisch betekenen. Naast de betekening is er bij de gerechtelijke tussenkomsten ook sprake van een uitvoering van een beslissing: het is de taak van de deurwaarder om ervoor te zorgen dat vonnissen worden uitgevoerd.

Deze tenuitvoerlegging kan niet gebeuren zonder uitvoerbare titel, zoals een vonnis. De deurwaarder creëert hiermee rechtszekerheid in de samenleving: hij zorgt ervoor dat vonnissen worden uitgevoerd, of een ander jegens uw zijn of haar verplichtingen nakomt.

Wat mag de gerechtsdeurwaarder in beslag nemen in Aalst?

De deurwaarder uit Aalstmag beslag op goederen leggen, zodat de desbetreffende verplichting wordt nagekomen. De deurwaarder kan een bewarend of uitvoerend beslag leggen. Een bewarend beslag betekent dat u de goederen niet in eigendom mag overdragen. Bij een uitvoerend beslag worden de goederen daadwerkelijk verkocht.

Een bewarend of uitvoerend beslag kan zowel op roerende als onroerende goederen worden gelegd. Roerende goederen zijn de goederen die volgens de wet geen vaste plaats bezitten, bijvoorbeeld uw inboedel.

Onroerende goederen zijn de goederen die volgens de wet een vaste plaats bezitten, denk bijvoorbeeld aan een woning. Toch betekent dit niet dat de deurwaarder onbegrensd zijn gang kan gaan.

Om de menselijke waardigheid van de schuldenaren te verzekeren, heeft de wet bepaalde goederen beschermd tegen beslag. Dit zijn de goederen die ‘vanuit hun aard’ onbeslagbaar zijn. Deze goederen staan opgesomd in artikel 1408 van het Gerechtelijk Wetboek.

Wat gebeurt er bij een dwangbevel in Aalst?

Een dwangbevel is een bevel op schrift dat is uitgevaardigd door een overheidsorgaan, gericht tot een persoon of rechtspersoon. Een dwangbevel heeft dezelfde titel als een vonnis. Indien er sprake is van een dwangbevel, is er dus sprake van een geldige titel.

Stel het dwangbevel houdt in dat er een geldsom bij de schuldenaar moet worden geind, dan kan de deurwaarder overgaan tot incassatie en zo nodig beslag leggen op bepaalde goederen.

Vergelijk GRATIS offertes uit Aalst

De gerechtsdeurwaarder inschakelen in Aalst?

Wat is een dwangbevel?

Wanneer de deurwaarder ervoor moet zorgen dat vonnissen worden uitgevoerd betekent dit dat hij bezig is met de tenuitvoerlegging van gerechtelijke opdrachten. Bij de gerechtelijke opdrachten heeft de deurwaarder een beperkte territoriale bevoegdheid. Hij kan louter bemiddelen in het gerechtelijk arrondissement waarin hij is aangesteld.

Dit betekent echter niet dat u zich niet kan wenden tot de deurwaarder naar uw wens. Elke deurwaarder kan uw dossier en zaak voorbereiden (en u uiteraard voorzien van advies). Echter voor de daadwerkelijke tenuitvoerlegging moet de deurwaarder zich aanwenden tot een territoriaal bevoegde confrater.

Dit brengt geen extra kosten met zich mee. Voor de buitengerechtelijke opdrachten geldt de territoriale beperking niet.

Kortom: indien uw bedrijf onbetaalde facturen heeft staan, dan is het een mogelijk om u te beroepen op de deurwaarder. De deurwaarder heeft bepaalde pressiemiddelen tot zijn beschikking, zodat de schuld kan worden geind. De kosten voor de deurwaarder zijn te voorzien: er bestaan vaste tarieven die u dient te betalen aan de deurwaarder bij gerechtelijke opdrachten.

Bij de buitengerechtelijke opdrachten zijn de tarieven vrij en onderhandelbaar. Uiteraard probeert de deurwaarder deze kosten te verhalen bij de debiteur. De deurwaarder handelt altijd onafhankelijk en onpartijdig.

U kunt zich ook beroepen op een incassobureau, echter heeft een incassobureau minder bevoegdheden dan de deurwaarder. Een incassobureau kan louter proberen de schulden te innen in naam van de schuldeiser.

Indien er niet wordt betaald, moet het incassobureau zich wenden tot de deurwaarder. Alleen de deurwaarder heeft pressiemiddelen tot zijn beschikking, zoals beslag leggen op goederen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat is het totale bedrag van al uw openstaande facturen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.