Wat is een incassobureau en hoe gaan ze te werk?

Een bedrijf dat veel te laat betaling ontvangt brengt zijn kapitaal in gevaar. Eindeloos wachten op uw geld met alle gevolgen vandien. U moet weten dat u, als het te laat, is geen juridische stappen meer kunt ondernemen. Om u bij te staan bij de organisatie en begeleiding van uw incassodossiers, kunt u een incassobureau inschakelen.

Waarom een incassobureau inschakelen?

Dat steeds meer bedrijven en overheden hun schulden niet op tijd betalen is de eerste oorzaak van vele faillissementen. Extra hulp voor bedrijven in moeilijkheden is dus steeds meer en meer noodzakelijk. De beste preventie tegen een faillissement is echter hulp van een professional. Met incasso bijvoorbeeld kan u perfect geholpen worden bij het terugvorderen van uw openstaande schulden.

De fout die vele bedrijven echter maken is dat ze hun schulden eerst zelf proberen terug te vorderen. Ze wachten tot het echt noodzakelijk is eer ze een samenwerking aangaan met een incassobureau. De beste remedie tegen een faillissement is echter een vaste samenwerking met een incassobureau.

incasso-4-e1586246165411.jpg

Hoe een incassobureau inschakelen?

De beste manier om een incassobureau te vinden is offertes aanvragen. Zo kunt u gemakkelijk een aantal voorstellen en prijzen vergelijken. U kunt hierboven een vragenlijst invullen en wij zorgen ervoor dat u snel en geheel vrijblijvend offertes ontvangt van gespecialiseerde incassobureaus.

Heeft u uw offertes ontvangen? Dan is het tijd voor de volgende stap. Hieronder volgen 4 vragen die u zicht kunt stellen:

  • Wat is de betaalwijze van het incassobureau? Sommige incassobureaus worden betaald op basis van het bedrag dat zij daadwerkelijk voor u innen. Andere incassodiensten hebben de voorkeur om met een vast bedrag te werken, ongeacht welk bedrag ze uiteindelijk voor u innen. Dit vast bedrag valt vaak onder de noemer “dossierkosten”.
  • Wat zijn de gebruikte methoden van het incassobureau? Incasso is een gevoelige kwestie die snel uit de hand kan lopen. Daarom dat er tal van wetten de praktijk bepalen. De methoden die een incassodienst gebruikt moeten volkomen legaal zijn.
  • Hoelang bestaat de incassodienst? Wanneer het incassobureau een manier van werken heeft met uitstekende resultaten als gevolg, dan kunt u er zeker van zijn dat anciënniteit een garantie voor succes is. Dit betekent in feite dat de winsten constant zijn en dat de incassodienst winstgevend is. Het incassobureau heeft dus hun waarde bewezen. En bovendien zorgt de anciënniteit hen meer ervaring geeft.
  • Wat zijn uw behoeften? Elk bedrijf organiseert het geheel van activiteiten anders en volgens specifieke methoden. Afhankelijk van specifieke kenmerken van de sector, zal het bedrijf keizen voor een bepaalde vorm van bedrijfsvoering.

Hoeveel kost een incassobureau?

Incassokosten worden aangerekend door het incassobureau. Naargelang de werking van het bureau kan dit een vast bedrag of een percentage zijn van de te vereffenen schuld. De incassokosten zijn wettelijk niet bepaald, wel zijn er richtlijnen. Meestal wordt een bedrag van 15% van de schuld gerekend. U dient goed af te wegen met welk incassobureau u in zee gaat.

De kosten die de schuldeiser heeft wanneer hij een incassobureau inschakelt, zijn de buitengerechtelijke kosten. Het is mogelijk dat de schuldeiser deze kosten doorrekent aan de schuldenaar, maar dit enkel indien dit in de overeenkomst of de algemene voorwaarden staat beschreven.

Het is bij wet verboden dat het incassobureau naast deze kosten nog eens administratie- of bureaukosten aanrekent. Deze zitten bij de buitengerechtelijke kosten. Ook de zogenaamde voor-incassokosten (kosten die de schuldeiser heeft gemaakt voor hij beroep deed op het incassobureau) mogen niet nog eens berekent worden wanneer een incassobureau is ingeschakeld.

Wettelijke beperkingen incassobureau

Vergeet niet dat een incasso bureau wettelijke beperkingen heeft en geen gerechtelijke stappen kan ondernemen. Indien een situatie uit de hand loopt doet u het best beroep op een incasso advocaat.

Enkele voorbeelden:

  • Het is bij wet verboden de schuldenaar een brief te sturen waarvan het duidelijk is dat het om een schuldinvordering gaat. De term ‘onbetaald’ mag bijvoorbeeld niet aanwezig zijn op de enveloppe
  • Er mogen geen vragen opgeworpen worden omtrent inlichtingen bij familieleden of buren van de desbetreffende schuldenaar
  • Tussen 10 uur ’s avonds en 8 uur ’s morgens is het verboden om bij de consument aan huis te gaan of hem op te bellen
  • Het verschuldigde geld eisen in het bijzijn van een derde is verboden
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat is het totale bedrag van al uw openstaande facturen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.