Wat mag een deurwaarder niet in beslag nemen?

Beslag leggen komt meestal voor wanneer iemand financiële schulden heeft die hij of zij niet kan afbetalen. Er kan dan beslag worden gelegd op bijvoorbeeld een auto of ander waardevol object. Wanneer de schulden zijn afbetaald kan die persoon het weer terugkrijgen, maar het komt ook voor dat die objecten worden verkocht om op die manier de rekening te kunnen afbetalen.

Er mag niet zomaar beslag worden belegd op objecten overigens. Daar gaat vrijwel altijd eerst een tussenkomst van een rechter vooraf, maar er zijn ook bepaalde overheidsorganisaties (denk daarbij aan belastingdienst) die dit zonder tussenkomt kunnen uitvoeren.

Wanneer wordt er beslag gelegd?

Het is overigens een misvatting dat er zomaar beslag kan worden gelegd op bepaalde objecten. Hier gaat eerst een langdurige proces aan vooraf. We kunnen overigens niet het gehele proces beschrijven, omdat dit afhankelijk is van het soort recht. Het proces van beslaglegging omtrent civiel recht gaat bijvoorbeeld op een hele andere wijze dan strafrecht. Maar in de meeste gevallen wordt er beslag gelegd wanneer alle andere opties niet meer werken.

Dwangbevelen en dergelijke worden niet opgevolgd en uiteindelijk wordt er dan overgegaan op beslag. De tijd die daartussen zit kan zeer variëren. Dat is bij elke kwestie anders, dus ook daar kan geen eenduidig antwoord op worden gegeven.

Wat mag een deurwaarder niet in beslag nemen?

Wat kan een deurwaarder in beslag nemen?

In principe kan een deurwaarder heel veel in beslag nemen. Enerzijds kan er bijvoorbeeld beslag worden gelegd op uw inkomen. Dit wordt dan ook regelmatig gedaan bij mensen die een hoog inkomen hebben maar niet de schulden afbetalen. Let wel: het is niet zo dat hier geen wetten aan verbonden zijn.

Er mag wel beslag worden gelegd op het inkomen, maar er moet nog wel een minimum inkomen overblijven voor degene om van te leven. Ontvangt u een uitkering? Ook daar kan beslag op worden gelegd. Daarnaast komt het regelmatig voor dat er beslag wordt gelegd op roerende goederen en onroerende goederen.

Maar er gelden dus wel altijd beslaggrenzen, maar daarover meer in verdere alinea’s. In principe kan dus gesteld worden dat er op vrijwel alles beslag kan worden gelegd. Hierbij moet weer even worden meegenomen dat dit een zeer verstrekkende maatregel is. Het is echt niet zo dat er na een aanmaning al beslag kan worden gelegd. Bij burgerlijk recht moet er altijd tussenkomst van een rechter vooraf gaan. En overheidsinstanties zijn ook aan vele regels gebonden.

Beslag op roerende goederen

Het komt regelmatig voor dat er beslag op roerende goederen wordt gelegd. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan zeer waardevolle producten. Bijvoorbeeld een televisie, computer en vrijwel alles van waarde dat in uw huis staat. Het punt ervan is dat die producten dan worden verkocht. Met dat geld wordt dan de schuld voor een deel afbetaald. Of misschien helemaal natuurlijk als u bent voorzien van zeer waardevolle spullen.

Een deurwaarder kan niet zomaar beslag nemen op uw goederen. Daarvoor is het noodzakelijk dat deze een vonnis van de rechter bij zich heeft. Vraag daar dan ook altijd naar als er een deurwaarder bij u op de stoep staat.

En ga ook na of het een officieel vonnis betreft, want ook in de schuldenwereld zijn er duistere zaken en oplichters. Overigens mag lang niet beslag worden gelegd op alles. Maar daarvoor vertellen we in de volgende alinea wat meer.

Op welke bedragen kan beslag gelegd worden?

In eerdere alinea’s is al even naar voren gekomen dat er verschillende bedragen zijn waar beslag op kan worden gelegd. In deze alinea gaan we daar nog even iets dieper op in. Enerzijds kan een deurwaarder bewarend beslag opleggen. Dit betekent dat een deurwaarder u kan verbieden om roerende en onroerende goederen te verkopen. Met als gevolg dat de deurwaarder daar dus geen beslag meer op kan leggen. Ook hiervoor is meestal een vonnis nodig.

Verkoopt u toch de goederen, terwijl er sprake is van een bewarend beslag? Dan kunt u rekenen op zware straffen, dus dat is ook niet echt aan te raden. Ook kan er beslag worden gelegd op uw uitkering. Dit is altijd een deel, want er geldt altijd een beslagvrije voet. De reden hiervoor is dat u natuurlijk wel nog in staat moet zijn om te kunnen leven. Hiervoor zijn percentages vastgelegd in de wetgeving.

Ook loonbeslag komt regelmatig voor. Dan wordt er bij de werkgever aangeklopt. Een deel van uw loon wordt dan doorgevoerd naar de schuldeiser. Ook hierbij geldt weer dat er vaste percentages zijn waar een deurwaarder zich aan moet houden.

Goederen waarop geen beslag gelegd kan worden

Gelukkig zijn er ook bepaalde goederen waar geen beslag op kan worden gelegd. In de wet wordt namelijk nog wel enigszins humaan omgegaan met iemand die in de schulden zit. Er kan bijvoorbeeld geen beslag worden gelegd op elementaire goederen die dienen ter eerste levensbehoefte. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het beslag leggen op eten. Dit is in principe nooit mogelijk, want dat is een eerste levensbehoefte. Ook op uw kleding kan in de regel geen beslag worden gelegd. Daarnaast moet u natuurlijk ook nog gewoon kunnen slapen.

Er wordt dus ook geen beslag gelegd op uw bed. Ook de koelkast en dergelijke kunnen niet worden meegenomen. Ook op boeken en schoolmateriaal wordt in principe nooit beslag gelegd. Overigens zijn er nog zaken waar de deurwaarder in principe beslag op kan leggen, maar komt dat dan in de praktijk nooit echt voor.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat is het totale bedrag van al uw openstaande facturen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.