Incassokosten: wat rekent een incassobureau aan

Heeft uw bedrijf te kampen met onbetaalde facturen en wanbetaling? Ondernam u op eigen houtje reeds verschillende pogingen, maar bleven uw vele telefoons, e-mails en aanmaningen onbeantwoord? Als de situatie voor uw bedrijf acuut is, bent u genoodzaakt actie te ondernemen.

Incasso lijkt dan misschien een drastische stap, maar wanneer de onbetaalde facturen zich blijven opstapelen en de kosten voor uw bedrijf oplopen, dreigt als volgende stap een schuldenlast. En daarna zelfs het faillissement.

Zo ver hoeft het niet te komen! Tijdig een incassobureau inschakelen is de oplossing. Vraagt u zich af hoeveel de incassokosten voor het inschakelen van een incassobureau bedragen? U zult merken dat u enkel kosten maakt wanneer het incassobureau prima werk levert.

Wat zal het mij kosten om een incassobureau in te schakelen?

Dit is voor u de belangrijkste vraag: hoeveel zal het inschakelen van een incassobureau mij kosten? We kunnen u garanderen: de hulp inroepen van een professional zal u enkel financieel voordeel opbrengen.

Een incassobureau biedt zijn klanten meestal twee verschillende formules aan om de kosten te berekenen. Het is zinvol om vooraf te bespreken welke formule voor uw bedrijf het interessantste is.

  • Geen oplossing, geen kosten: misschien bent u vertrouwd met de term ‘No cure, no pay’. Hiermee wordt bedoeld dat de dienstverlener slechts wordt betaald als hij de dienst tot een goed einde heeft gebracht. Incassobureaus hanteren meestal dit principe. Concreet komt het erop neer dat u niets betaalt voordat de factuur werd geïncasseerd. Als uw schuldenaar niet betaalt, zal het u dankzij de ‘No cure, no pay’ methode niets kosten.
  • Uurloon: het is ook mogelijk om een incassospecialist in te schakelen. Hierbij worden de kosten berekend volgens een vast bedrag per uur.

U leest het goed: als bedrijf heeft u niets te verliezen bij het inschakelen van een incassobureau. Kosten maakt u enkel wanneer de facturen werden geïncasseerd.

Indien het incassobureau niet succesvol is, betaalt u niets. Stel dus niet uit om professionele hulp in te schakelen wanneer de onbetaalde facturen zich opstapelen.

Wanneer het no cure no pay incassobureau slaagt in haar opzet om de schuld van de wanbetaler terug te krijgen storten ze het restbedrag (factuurbedrag – incassokosten) op uw rekening. Het incassobureau kost u dus enkel geld indien ze slagen in hun opzet.

Hoeveel bedragen incassokosten?

Extra incassokosten

Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken met uw gekozen incassobureau. We willen u graag wijzen op eventueel bijkomende kosten, die na het inschakelen van een incassobureau in rekening kunnen worden gebracht.

Incassokosten die u kan doorrekenen aan de klant

Wettelijk gezien mag je extra kosten laten betalen door een klant die zijn factuur te laat betaald. Elk bedrijf mag wettelijk gezien zelf beslissen hoe hoog deze aanmaningskosten zijn.

Het is echter wel wettelijk verplicht dat u deze kosten duidelijk opneemt in de algemene voorwaarden tot verkoop en duidelijk vermeldt op de achterkant van de factuur. Zo kan u dus de incassokosten doorrekenen aan uw klanten.

De beste manier van werken is op voorhand een afspraak te maken met een incassobureau. U spreekt een vaste manier van werken voor wanbetalers af en neem (een deel van) de kosten die het incassobureau u zal aanrekenen op in de algemene voorwaarden als aanmaningskosten. Zo blijft de kostprijs van een incassobureau laag.

Administratiekosten van een incassobureau

Incassobureaus rekenen vaak kosten aan voor correspondentie, inventarisering, opstellen van verzoekschriften,… In zekere mate zijn deze kosten te verantwoorden.

Maar zorg dat je niet voor een verrassing komt te staan bij het krijgen van de factuur. Met duidelijke afspraken maak je een goede zakelijke relatie met een incassobureau.

Gerechtskosten bij het vervolgen van wanbetalers

In extreme gevallen zijn gerechtelijke stappen nodig. Het opstellen van een dagvaarding, uitvoering van een vonnis,… Bij deze gerechtelijke stappen komen heel wat kosten kijken.

Deze moeten voorgeschoten worden door de cliënt van het incassobureau, door de schuldeiser dus. Indien de schuldeiser de zaak uiteindelijk wint wordt alles wel terugbetaald door de debiteur.

Maar toch is het belangrijk de grootte van het voorschot goed in acht te nemen voor je gerechtelijke stappen wilt ondernemen en er een deurwaarder aan te pas komt.

Vergelijk tot 5 incassobureaus

Om niet voor verrassingen te staan raden we u steeds vooraf verschillende incassobureaus met elkaar te gaan vergelijken. Vul onderstaand formulier in en wordt binnen de 48u in contact gebracht met enkele toonaangevende bedrijven. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat is het totale bedrag van al uw openstaande facturen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.