Factoring

Door de sterke stijging van het aantal wanbetalers nemen steeds meer en meer bedrijven een factoring bedrijf onder de arm. Het is namelijk zeer nadelig voor uw eigen bedrijf als klanten echt té lang wachten om hun facturen te betalen. Op die manier kan u namelijk zelf in de problemen komen en zal u misschien zelf uw leveranciers niet meer kunnen betalen en dit moet uiteraard kost wat kost vermeden worden.

Wat doet een factoring bedrijf?

Een factoring firma is eigenlijk een onderneming die u kan inschakelen om het geld van uw facturen te innen in uw plaats. U speelt alle facturen door aan die onderneming en zij zorgen dat u onmiddellijk het factuurbedrag uitbetaald krijgt. Uiteraard worden de kosten voor de dienstverlening van het factoring bedrijf eerst afgetrokken. U krijgt dus sowieso uw geld, zelfs al betaald uw klant niet onmiddellijk. Het bedrijf zorgt zelf voor de administratie, de inning en de financiering van het bedrag. U hoeft zich dus eigenlijk van niets meer aan te trekken, alles wordt voor u gedaan.

Incasso en factoring

Bij factoring gaat de factormaatschappij voor u de factuur innen bij de klant. U krijgt direct een voorschot en zodra de klant betaalt krijgt u het restbedrag.

Bij factoring draagt u dus uw facturen over aan een derde partij, de factor. Zij staan dan in voor de verdere afhandeling van al uw facturen. De factormaatschappij neemt dus de inning voor haar rekening. Zij zorgen ervoor dat uw klant betaalt.

Wat is het voordeel van factoring?

Het grote voordeel aan factoring is dat de factormaatschappij u direct na ontvangst van de factuur u een percentage van factuurbedrag zal betalen. Gewoonlijk krijgt u tussen 70 en 85% van het saldo. De rest van het saldo krijgt u dan zodra de klant zelf de factuur heeft betaald. Factoring heeft dus een aantal grote voordelen:

  • Betere cashpositie: doordat u direct een voorschot krijgt op elke factuur verbeterd uw cashpositie aanzienlijk
  • Groter werkkapitaal: u hoeft niet meer te wachten op de betaling van uw klant en kunt uw omzet direct investeren
  • Mogelijkheid tot 100% risicodekking: vaak bieden factormaatschappijen een mogelijkheid om u tot 100% in te dekken tegen wanbetalers

Wat zijn de nadelen van factoring?

Toch is factoring niet voor ieder bedrijf even interessant. Het voornaamste nadeel is de kostprijs. Zo krijgt u wel direct een voorschot op uw factuur. Maar zolang de klant niet betaald rekent de factormaatschappij u een interest aan voor het niet betaalde bedrag. Hierdoor lopen de kosten al snel op, ook voor facturen van eerlijke klanten die wel binnen de betalingstermijn betalen. U betaalt met andere woorden voor elke factuur. Dit zijn de grootste nadelen:

  • Hogere kostprijs
  • Interest op elke factuur

Wat doet een incasso bedrijf?

Een incassobedrijf wordt pas ingeschakeld wanneer het echt fout loopt. De factuur is al ver voorbij zijn betalingstermijn en het ziet er niet naar uit dat de klant deze tijdig gaat betalen. Op dat moment contacteert u het incassobureau. Zij gaan de wanbetaler contacteren en proberen alsnog een betaling te verkrijgen. Vaak zijn ze daar vrij succesvol in en de meeste incassobedrijven werken dan ook via een no cure no pay principe.

incasso en factoring

Bij incasso schakelt u het incassobedrijf in voor een wanbetaler. Zij gaan de wanbetaler aanmanen om de factuur te betalen. U krijgt een restbedrag (min incasso-kosten) zodra de schuld vereffend is.

Wat zijn de voordelen van een incassobedrijf?

Een incassobedrijf is vaak voordeliger dan een factoringmaatschappij. U betaalt enkel voor het innen van facturen bij wanbetalers. Vaak werken incassobureau’s via het “no cure no pay” principe en betaalt u dus enkel indien het incassobedrijf de onbetaalde factuur ook kan innen. Dit zijn de voordelen op een rijtje:

  • Enkel nodig bij wanbetalers
  • Vaak via no cure no pay (enkel betalen indien uw factuur betaald wordt)

Wat zijn de nadelen van een incassobedrijf?

Het nadeel aan incasso is dat ze pas worden ingeschakeld als het te laat is. Zorg er dus voor dat uw facturen ook goed worden opgevolgd voor ze bij het incassobureau terecht komen. Lukt dat niet, dan is factoring vermoedelijk een betere optie.

Verschil tussen factoring en incasso

Vele mensen hebben de neiging factoring en incasso te verwarren met elkaar. Toch zijn het twee verschillende manieren van werken die eigenlijk een totaal andere methode hanteren. Een incassobureau schakelt men namelijk in als men een aantal facturen heeft die niet betaald worden. Zij zullen dan al het mogelijke doen om alsnog deze facturen te kunnen innen. Bij factoring echter hoeft men niet te wachten op laattijdige betaling van facturen. Alle facturen worden hoe dan ook doorgestuurd aan de firma die de factoring uitvoert en zij zorgen onmiddellijk voor betaling aan u, mits aftrek van hun kosten uiteraard. Zij kijken dan zelf verder voor de inning van het geld van de klant maar ondertussen hebt u reeds uw geld ontvangen.

Twee verschillende manieren van werken dus maar allebei zeer efficiënt en zeker de moeite waard om te proberen. Vergelijk vandaag nog uw incasso-offertes aan!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is het totale bedrag van al uw openstaande facturen?
2*. Hoe lang staat de meerderheid van uw onbetaalde facturen reeds open?
3*. Hoeveel onbetaalde facturen heeft u?
4*. Werkt u al met een incassobureau of andere incasso?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.