Mijn huurder betaalt niet: tips en advies

Ben je verhuurder van een appartement, woning of ander soort pand? Het kan zijn dat je huurder niet tijdig betaalt of je huurder betaalt helemaal niet. In deze situatie van niet betaling is het belangrijk dat je weet welke stappen je kan ondernemen. 

In dit artikel vind je een stappenplan waarmee je aan de slag als je te maken krijgt met laattijdige betaling. Kom via ons offerteformulier direct in contact met de juiste professional! 

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wat als de huurder niet betaalt?

Het is natuurlijk niet fijn wanneer je huurder niet of laattijdig de huur betaalt. Om de achterstallige huur toch te kunnen innen kan je een verschillende stappen uitvoeren. Ontdek hieronder de volgorde van de verschillende stappen.

Stap 1: Achterhaal de reden en praat met de huurder

Het is van uiterst belang dat je in eerste instantie met de huurder gaat praten over de gemaakte afspraken. Uit deze conversatie kan je heel wat nuttige informatie halen. Zo kan je de reden voor het niet of laattijdig betalen van de huur te weten komen. 

Wel is het aangeraden om zo snel mogelijk contact op te nemen. Zo kan je proberen te onderhandelen en eventuele deadlines voor betaling stellen. Indien nodig kan je in overleg met de huurder een afbetalingsplan opstellen.

Stap 2: Aangetekende brief bij huurachterstand

Wanneer het overleg binnen de korte termijn weinig tot geen nut had en de huurder niet betaalt. Dan kan je ervoor kiezen om een aangetekende brief te versturen. In het aangetekend schrijven stel je de huurder vervolgens in gebreke. 

Het is belangrijk dat dit tijdig gebeurt wanneer de huurder niet op tijd betaalt. Omdat anders het risico op wanbetaling groter wordt. Ook dien je in de aangetekende brief een uiterste datum te bepalen voor het betalen van de achterstallige huur.

Stap 3: Verzoekschrift bij de vrederechter voor achterstallige huur

Wanneer de huurder niet betaalt, moet je jezelf tot de vrederechter wenden en overgaan tot het indienen van een verzoekschrift, proces verbaal. Je hebt twee mogelijke opties.

Verzoeningsprocedure

Een verzoeningsprocedure kan kosteloos. Het aanstellen van een advocaat hiervoor is niet verplicht. Tijdens de verzoeningsprocedure wordt er een poging tot verzoening tussen de huurder en verhuurder ondernomen. Zij proberen daarbij tot een onderling akkoord te komen.

Wanneer de huurder weigert te betalen, niet komt opdagen of er geen onderling akkoord wordt bereikt moet er worden overgegaan tot een gerechtelijke procedure. Neem contact op met een advocaat.

Gerechtelijke procedure

Deze procedure is slechts van toepassing wanneer er niet tot een verzoening kan gekomen worden. De gerechtelijke procedure is gekoppeld aan strikte termijnen, regels en afspraken. Het laten bijstaan door een advocaat is van uiterst belang.

Er bestaan verschillende manieren om een gerechtelijke procedure in te leiden: vrijwillige verschijning voor de vrederechter, door het indienen van een verzoekschrift of door een dagvaarding via de gerechtsdeurwaarder.

Vraag professioneel advies

minnelijke schikking bij hoger beroep

Stap 4: Effectieve uithuiszetting bij huurachterstanden

Wanneer de voorgaande stappen geen invloed hebben op het betalen van de achterstallige huur door de huurder, kan er een effectieve uithuiszetting worden aangevraagd. De huurovereenkomst tussen de huurder en verhuurder wordt dan volledig ontbonden. Ook beveelt de vrederechter een uithuiszetting van de huurder.

Wel zijn er verschillende maatregelen die de huurder beschermen:

  • OCMW waarschuwing: Het OCMW moet worden ingelicht bij een uithuiszetting. Zo kan zij eventuele hulp aanbieden aan de huurder.
  • Termijn van één maand: Na de uitspraak door de rechter heeft de huurder één maand de tijd om de woning of het appartement te verlaten. In sommige uitzonderlijke gevallen kan die termijn worden gewijzigd.
  • Bewaring van de inboedel: Na het verstrijken van de termijn worden de goederen op de openbare weg gezet. Indien de goederen de weg versperren, slaagt de gemeente deze spullen tot 6 maanden op.
  • Onbeslagbare goederen: Op bepaalde goederen kan geen beslag worden gelegd. Dit is bijvoorbeeld een bed, kleding, koelkast, enzovoort.

Betaalt jouw huurder niet? Bekijk wat incasso of een gerechtsdeurwaarder voor jou kan betekenen: vergelijk gratis offertes

Heb je te maken met een huurder die niet of laattijdig betaalt? Via onderstaand formulier kan je beroep doen op een incassobureau of een gerechtsdeurwaarder. Vraag gratis professioneel advies en een offerte.

Vergelijke meerdere incassobureaus en gerechtsdeurwaarders. Vind op die manier de beste professional voor jouw probleem. Je kan rekenen op gericht advies en ondersteuning bij een complexe situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat is het totale bedrag van al uw openstaande facturen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.