Wie betaalt de kosten voor een dagvaarding?

Wanneer u met wanbetalers te maken krijgt, dan kan het nodig zijn om een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. Hij zal de wanbetaler een dagvaarding sturen, waardoor u door gerechtelijke procedure toch uw geld ontvangt, maar wat zijn de kosten van een dagvaarding? Hieronder vindt u meer informatie over de dagvaarding kosten!

Wat te doen bij een dagvaarding als schuldeiser?

Als u te maken krijgt met wanbetalers, dan kunt u beroep doen op een deurwaarder. Meestal wordt hiervoor gekozen, wanneer de hulp van een incassobureau niet gebaat heeft. De deurwaarder zal dan een dagvaarding opstellen.

In de dagvaarding worden de feiten en omstandigheden vermeld, alsook een datum van betekening door de deurwaarder. Daarnaast wordt ook de naam en woonplaats van de schuldeiser en de schuldenaar en een datum waarop de schuldenaar wordt gedagvaard vermeld. Als schuldeiser heeft u een aantal verplichtingen die door de wet zijn opgelegd.

Stelplicht

Als eiser moet u uw standpunten kunnen onderbouwen. U moet dus kunnen stellen dat er een overeenkomst van betaling was, maar deze factuur onbetaald is gebleven.

Substantiëringsplicht

Naast stellingsplicht heeft u ook substantiëringsplicht. Dat houdt in dat u verplicht bent om alle verweren die de gedaagde gemaakt heeft tegen uw eis, te vermelden. Deze verweren moeten dan in de dagvaarding weerlegd worden. Als u dit niet doet, dan zal de rechter conclusies trekken enkel op basis van de bestaande gegevens.

Bewijsaandraagplicht

Als schuldeiser dient u in de dagvaarding aan te geven over welke bewijsmiddelen en/of getuigen u beschikt om de feiten te bewijzen. Bewijzen zijn belangrijk, want in sommige gevallen kan een gebrek aan bewijzen ervoor zorgen dat de vordering wordt afgewezen.

Aanwezigheid in de rechtbank

Eens u aan deze plichten voldaan heeft, zal een dagvaarding worden opgesteld. Op de datum van de dagvaarding dient u als schuldeiser aanwezig te zijn om de bewijzen voor te leggen aan de rechter. Indien u niet samenwerkt met een advocaat.

Hoeveel kost een dagvaarding?

Bij een dagvaarding komen heel wat kosten kijken, de meeste kosten zijn voor de verliezende partij, maar zelfs als u als schuldeiser de rechtszaak wint, dan komen er nog kosten bij kijken, indien u een advocaat onder de arm haalt (verplicht bij schulden hoger dan € 25.000 ).

Kosten door het kantoor

Als u een advocatenbureau inschakelt, dan komen er een aantal kosten bij kijken. Zo zijn er bijvoorbeeld kosten voor de administratie, verzendingskosten en verplaatsingskosten. Wat zal een dagvaarding u kosten, als u een advocatenbureau inschakelt?

U zult moeten rekenen op forfaitkosten van ongeveer 75 euro per dossier. Ook zult u briefwisselingskosten moeten betalen. Deze komen op ongeveer 10 euro per pagina. Ook de kosten voor de aangetekende zending zijn voor uw rekening, reken hiervoor ongeveer 15 euro. De dactylokosten zullen ongeveer 10 euro per pagina zijn. Daarnaast zijn er verplaatsingskosten en kosten voor de verplaatsingstijd.

Reken hiervoor op zo’n 0,50 eurocent per kilometer voor de verplaatsingskosten en rond de 75 euro voor de verplaatsingstijd. Daarbovenop kunnen er nog kosten bijkomen voor het maken van kopieën en het verzenden van e-mails, maar deze zijn meestal laag.

Het ereloon van de advocaat

Ook zult u het ereloon van de advocaat moeten betalen. In dat ereloon zitten onderhandelingen, plaatsbezoeken, expertises, consultaties, pleidooien, de studie van het dossier, juridisch onderzoek, redactie van juridische documenten en adviesverlening. Een advocaat hanteert een uurtarief.

Gemiddeld is dit zo’n € 100 tot €150 per uur, naargelang de aard van de zaak, de dringendheid van de zaak en de kwalificatie van de advocaat. Soms komen er nog supplementen bovenop, maar u zult op voorhand goed weten wat de kosten zijn. Voordien maakt u namelijk duidelijke afspraken.

Is een advocaat nodig?

Als u uzelf niet in teveel kosten wilt jagen, dan is het beter om geen advocaat onder de arm te nemen. Natuurlijk is dit in sommige gevallen wel noodzakelijk en zelfs verplicht. Dat is bijvoorbeeld zo, wanneer u te maken krijgt met een achterstallige schuld van boven de €25.000.

Stel uzelf op voorhand de vraag of het wel echt nodig is om een advocaat in te schakelen. De kosten van een advocaat liggen namelijk hoog en dit zijn kosten die u in bepaalde gevallen kunt vermijden.

Zonder advocaat zal u enkel de dagvaarding moeten betalen van zo’n €300 en de rolrechten die meestal zo’n €40 of 80 kosten. Als u de zaak wint, dan krijgt u al deze kosten terugbetaald.

Wie betaalt dagvaarding kosten?

Bij een dagvaarding komen ook allerlei andere kosten kijken, zoals gedingkosten. Wie betaalt deze dagvaarding kosten? Deze dagvaarding kosten worden betaald door de verliezer van een rechtszaak.

In het geval dat u dus voldoende bewijzen kunt aanleveren, zullen de kosten waarschijnlijk voor de gedagvaarde zijn.

Indeling kosten dagvaarding

Gedingkosten worden betaald door de verliezende partij, maar wat houden deze kosten in?

Rolrechten

Rolrechten vallen onder gedingskosten. Dit is een belasting om een zaak voor de rechtbank te maken. Deze kosten beginnen rond de 40 euro en kunnen zelfs oplopen tot 1200 euro, afhankelijk van de aard van het gerecht en de waarde van de schuld.

Deurwaarderskosten

Ook de deurwaarder dient betaald te worden. De kosten van een deurwaarder liggen gemiddeld tussen de 200 a 300 euro. In sommige gevallen kan dit oplopen, bijvoorbeeld wanneer er meerdere tegenpartijen zijn. Als u de procedure laat inleiden per verzoekschrift, dan moeten er enkel rolrechten betaald worden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat is het totale bedrag van al uw openstaande facturen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.