Late betalingen brengen kmo’s in moeilijkheden

Late betalingen brengen kmo's in moeilijkheden | Incasso

Laat betalen gebeurt wel vaker tussen ondernemingen. Vooral grote bedrijven hanteren vaak grote betalingstermijnen. Voor hen verandert het weinig tot niets in hun onderneming.

Maar voor kmo’s is het cruciaal om op tijd betaald te worden. Openstaande facturen brengen de liquiditeitspositie van kmo’s in gevaar en kunnen leiden tot een faillissement. Tijdig betaald worden is dus van belang om te overleven.

Betalingstermijnen tot 180 dagen

In 2002 werd de wet van “bestrijding van de betalingsachterstand in handelstransacties” opgericht, waarbij ondernemingen doorgaans binnen de 30 dagen moesten betalen. Hierbij kon een afwijking van 60 dagen worden toegevoegd.

Toch konden bedrijven ervoor kiezen om nog later te betalen, wanneer de termijn onredelijk bleek te zijn. Om op een latere termijn te kunnen betalen, moest dit via de rechter aangevraagd worden en werd de nieuwe termijn ook door hem bepaald. Hierdoor werden dikwijls vele bedrijven (vooral KMO’s) laattijdig betaald, vaak pas na 120 dagen.

Ontvang GRATIS advies en offertes van incassobureaus

In 2013 werd er een nieuwe wet opgesteld waarbij de betalingstermijn op 30 dagen werd gezet met een éénmalige verlenging tot 60 dagen. Jammer genoeg werd deze wet zelden toegepast in grote ondernemingen die kleine KMO’s moeten betalen.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat de meeste multinationals hun betalingen uitvoeren tussen de 120 en 180 dagen.  Multinationals voeren hierdoor een zware druk op KMO’s . Deze voelen zich verplicht om de betalingstermijnen te accepteren.

Het gebeurt zelden tot nooit dat KMO’s grote bedrijven naar de rechter sleuren. Het risico dat het bedrijf zich terugtrekt van hun contract ligt namelijk te hoog en de KMO’s hebben schrik om een groot deel van hun inkomsten te verliezen.

💸 Halen uw aanmaningen niets uit? 💸

Laat u bijstaan door een incassobureau. Krijg nu een gratis adviesgesprek en offertes op maat van de beste incassobureaus en vergelijk vrijblijvend.

👉 Gratis advies en offertes ontvangen

Nieuwe wet beschermt kmo’s

Op 29 april 2020 kwam er een wetwijziging omtrent de betalingstermijnen voor KMO’s en grote bedrijven. Volgens deze wijziging zijn grote ondernemingen verplicht om hun facturen binnen de 60 dagen aan KMO’s uit te betalen. Op 28 mei 2019 werd deze nieuwe wijziging al goedgekeurd, maar door een overgangstermijn van 6 maanden is de aanpassing nu pas in werking.

Later betalen dan de opgegeven termijn is enkel mogelijk aan volgende voorwaarden:

  • Wanneer de klant een grote onderneming is en de leverancier een KMO.
  • De KMO een maximum van 50 werknemers heeft per jaar.
  • Het  jaaromzet van de KMO maximaal 9 miljoen euro bedraagt, exclusief btw.
  • Het balanstotaal de 4.5 miljoen euro niet overschrijdt.

Ook de verificatietermijn, dat vaak met de betalingstermijn in een contract wordt geplaatst, wordt officieel aangepast. Deze wordt vanaf dit jaar op 30 dagen gezet. Dit komt op een totaal van 90 dagen dat grote ondernemingen hebben om KMO’s uit te betalen, wat volgens Unizo nog steeds te lang is.

Unizo streeft naar een vast betalingstermijn van maximum 30 dagen op Belgisch maar ook Europees vlak.

Assistentie van incassobureaus

Het inschakelen van een incassobureau kunnen KMO’s helpen wanneer grote bedrijven niet tijdig betalen. Maar niet enkel KMO’s, ook freelancers of eenmanszaken, kunnen incassospecialisten gebruiken wanneer er laattijdig of niet betaald wordt.

Vooral bij freelancers wordt er laattijdigheid of geen betaling vastgesteld, omdat ondernemingen ze vaak inzetten voor een éénmalige opdracht, waardoor ze liever andere facturen uitbetalen en de uitbetaling van de freelancer langs kant zetten.

Toch wordt er over het algemeen vastgesteld dat KMO’s, eenmanszaken of freelancers sneller in financiële nood zitten maar niet overstappen naar incassobureaus.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat is het totale bedrag van al uw openstaande facturen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.