Gerechtsdeurwaarder in Sint-Niklaas
Iedere onderneming krijgt te maken met het probleem van onbetaalde rekeningen. Zelfs met verschillende herinneringen, telefoontjes en e-mails blijft de betaling uit.
U kunt meer druk uitoefenen op de debiteur. Dit laatste kan worden verholpen door middel van een gerechtsdeurwaarder. In dit artikel leggen we u uit hoe het proces met de deurwaarder verloopt.
Wat zijn de kosten voor een gerechtsdeurwaarder in Sint-Niklaas?
De gerechtsdeurwaarder moet zijn handelingen, zoals het betekenen van een akte, binnen de wettelijke kaders uitvoeren. Dit betekent dat hij alleen zijn handelingen kan uitvoeren indien daar een wettelijke grondslag voor bestaat.
In Sint-Niklaas zijn de tarieven voor de gerechtsdeurwaarder vastgelegd door een Koninklijk Besluit. Dit zorgt ervoor dat u geen onverwachte kosten heeft. Daarnaast moet de deurwaarder zich houden aan een ethische code. Dit voorkomt dat de deurwaarder onredelijke kosten maakt.
Houd er wel rekening mee dat er geen vast tarief bestaat voor de residuaire bevoegdheden (de buitengerechtelijke opdrachten) van de deurwaarder. Deze zijn in beginsel vrij te bepalen. Hierover kan u onderhandelen.
Naast de directe deurwaarderskosten kunnen er ook indirecte belastingen, zoals registratie- en rolrechten, bijkomen. Vanaf 1 januari 2012 is de deurwaarder verplicht btw te rekenen. Dit houdt in dat hij 21 procent btw over zijn kosten en erelonen moet berekenen.
Wie betaalt de gerechtsdeurwaarder in Sint-Niklaas?
Wanneer u hulp inschakelt van de gerechtsdeurwaarder, betekent dit dat u in beginsel ook de kosten hiervoor moet dragen. Echter probeert de de deurwaarder de kosten nadien te verhalen bij de debiteur.
De deurwaarder verhoogt de schuld die u te innen heeft met de door hem gemaakte kosten. Veel deurwaarders werken op basis van het ‘no cure no pay’ principe. Dit betekent dat de deurwaarder pas moet worden betaald, indien de schuld (voor een deel) is geïnd.
Op welk moment schakelt u een gerechtsdeurwaarder in Sint-Niklaas in?
Bij onbetaalde schulden kunt u de hulp van een deurwaarder inroepen. Als uw bedrijf onbetaalde facturen heeft en u een deurwaarder inschakelt, zal deze proberen het bedrag via een minnelijke schikking te innen.
De deurwaarder zal hiervoor een ingebrekestelling sturen. In deze brief krijgt de schuldenaar een redelijke termijn om de factuur te betalen.
Indien de termijn is verstreken en de factuur onbetaald blijft, kan er voor worden gekozen om de schuldenaar te dagvaarden voor de rechter.
Achterstallige alimentatie
Indien u recht heeft op achterstallige alimentatie, kan u zich beroepen op de deurwaarder. Voor het innen van achterstallige alimentatie heeft u een executoriale titel nodig. Dit betekent dat een wettelijk bevoegd orgaan (bijvoorbeeld de rechter) moet hebben geoordeeld (door middel van een vonnis) dat de gedaagde deze alimentatie aan u moet betalen. De deurwaarder zorgt voor de uitvoering van dit vonnis. Voor deze taak heeft de deurwaarder diverse bevoegdheden. Zo kan hij bijvoorbeeld beslag leggen op de goederen van de gedaagde.
Alleen de deurwaarder heeft deze specifieke bevoegdheid. Er zijn uiteraard wettelijke eisen aan verbonden.
Uithuiszetting
De gerechtsdeurwaarder mag een woning of pand ontruimen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer u een huurachterstand heeft. Als de rechter heeft bepaald dat u de huurachterstand binnen een redelijke termijn moet voldoen en u betaalt niet, dan kan de deurwaarder tot ontruiming overgaan. Dit houdt in dat u uw woning moet verlaten.
Ambtsbehandeling
De gerechtsdeurwaarder is zoals eerder benoemd gebonden aan de wet. Dit betekent dat er voor al zijn handelingen een wettelijke grondslag vereist is. Ambtshandelingen zijn de handelingen die de deurwaarder mag verrichten volgens de Deurwaarderswet.
Voorbeelden van deze wettelijke handelingen zijn het betekenen van een dagvaarding en het leggen van beslag.
Wat zijn de werkzaamheden van een gerechtsdeurwaarder in Sint-Niklaas?
De gerechtsdeurwaarder in Sint-Niklaas is een ministeriële ambtenaar die zijn beroep openlijk uitvoert. De deurwaarder onderneemt alleen actie op verzoek en niet uit eigen initiatief.
De deurwaarder in Sint-Niklaas moet zijn taken altijd onpartijdig en onafhankelijk uitvoeren. De gerechtsdeurwaarder is een beschermd beroep. De koning benoemt de deurwaarders en de wet stelt een limiet aan het aantal.
De taken van de deurwaarder zijn onder te verdelen in buitengerechtelijke en gerechtelijke tussenkomsten.
Buitengerechtelijke tussenkomsten omvatten minnelijke invordering van schulden en vaststellingen (zoals het opstellen van een procesverbaal dat kan dienen als bewijs in een procedure).
Bij gerechtelijke tussenkomsten gaat het om betekeningen, waarbij de deurwaarder een akte officieel maakt. Een betekening maakt van een document een officieel stuk. Bij betekening is het de taak van de deurwaarder om de betrokken personen op de hoogte te stellen van dit stuk.
Sinds juni 2017 kan de deurwaarder aktes in burgerlijke zaken en strafzaken ook elektronisch betekenen. Naast de betekening is er bij de gerechtelijke tussenkomsten ook sprake van een uitvoering van een beslissing: het is de taak van de deurwaarder om ervoor te zorgen dat vonnissen worden uitgevoerd.
Voor de tenuitvoerlegging is een uitvoerbare titel, zoals een vonnis, vereist. De deurwaarder creëert hiermee rechtszekerheid in de samenleving: hij zorgt ervoor dat vonnissen worden uitgevoerd, of een ander jegens uw zijn of haar verplichtingen nakomt.
Wat mag een deurwaarder in beslag nemen in Sint-Niklaas?
De deurwaarder kan beslag leggen op goederen om de verplichting na te komen. Er zijn twee soorten beslag die de deurwaarder kan leggen: bewarend en uitvoerend. Bij bewarend beslag mogen de goederen niet worden overgedragen. Wanneer er sprake is van uitvoerend beslag, worden de goederen daadwerkelijk verkocht.
De deurwaarder kan zowel roerende als onroerende goederen in bewarend of uitvoerend beslag nemen. Roerende goederen zijn zaken die geen vaste plaats hebben, zoals uw inboedel.
Onroerende goederen zijn de goederen die volgens de wet een vaste plaats bezitten, denk bijvoorbeeld aan een woning. Dit betekent echter niet dat de deurwaarder vrij spel heeft.
De wet heeft bepaalde goederen beschermd tegen beslag om de waardigheid van schuldenaren te waarborgen. Dit zijn de goederen die ‘vanuit hun aard’ onbeslagbaar zijn. Ze zijn opgesomd in artikel 1408 van het Gerechtelijk Wetboek.
Wat houdt een dwangbevel in Sint-Niklaas in?
Een dwangbevel is een schriftelijk bevel van een overheidsorgaan aan een persoon of rechtspersoon. Een dwangbevel heeft dezelfde titel als een vonnis. Als er een dwangbevel is, dan is er een geldige titel.
Als het dwangbevel bepaalt dat er een geldsom bij de schuldenaar moet worden geïnd, kan de deurwaarder deze incasseren en eventueel beslag leggen op goederen.
Waarom een gerechtsdeurwaarder inschakelen in Sint-Niklaas?
De deurwaarder voert vonnissen uit als onderdeel van gerechtelijke opdrachten. Bij gerechtelijke taken heeft de deurwaarder beperkte territoriale bevoegdheid. Hij kan louter bemiddelen in het gerechtelijk arrondissement waarin hij is aangesteld.
U kunt echter altijd een deurwaarder naar keuze raadplegen. Uw dossier kan door elke deurwaarder worden voorbereid en u kunt advies krijgen. Echter voor de daadwerkelijke tenuitvoerlegging moet de deurwaarder zich aanwenden tot een territoriaal bevoegde confrater.
Dit veroorzaakt geen extra kosten. Voor buitengerechtelijke taken geldt deze territoriale beperking niet.
Samengevat: als uw bedrijf onbetaalde facturen heeft, kunt u een beroep doen op de deurwaarder. De deurwaarder beschikt over pressiemiddelen om de schuld te innen. De kosten voor de deurwaarder zijn voorspelbaar: er zijn vaste tarieven voor gerechtelijke opdrachten.
Voor buitengerechtelijke opdrachten zijn de tarieven flexibel en onderhandelbaar. Uiteraard probeert de deurwaarder deze kosten te verhalen bij de debiteur. Onafhankelijkheid en onpartijdigheid zijn altijd gewaarborgd bij de deurwaarder.
U kunt zich ook beroepen op een incassobureau, echter heeft een incassobureau minder bevoegdheden dan de deurwaarder. Een incassobureau kan louter proberen de schulden te innen in naam van de schuldeiser.
Wanneer er niet wordt betaald, schakelt het incassobureau uiteindelijk een deurwaarder in. Alleen de deurwaarder kan pressiemiddelen gebruiken, zoals beslag leggen op goederen.
Op zoek naar een gerechtsdeurwaarder uit de buurt?
Wij brengen u in contact met de beste gerechtsdeurwaarders uit uw regio. Zij nemen het volledige proces van u over, zodat u zich kunt richten op uw kernactiviteiten. Selecteer uw regio en vind de ideale gerechtsdeurwaarder voor uw probleem.